Blåskjell

Om skoletilbudet for dugnad for havet

Dette skoleopplegget er laget for å kunne utføres av ungdom og videregående skoler i hele landet. Det er tilpasset de nye læreplanene og passer kanskje særlig godt for VG1 naturfag og VG1 naturbruk, men kan også brukes mot andre trinn som jobber med naturvitenskapelige metoder og feltkurs i fjæra.

Innholdet

Feltkurset er laget for en dag i felt. Det er laget komplett dagsplan og lærerveiledning, som selvsagt lærere kan tilpasse etter eget ønske. 

Kobling til de nye læreplanene

Vi har lagt opp til at undervisningsopplegget er godt forankret i de nye læreplanen, med fokus på det som står om naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter samt jorda og livet på jorda. Igjennom opplegget vil elevene få oppleve naturfag som et praktisk og utforskende fag og øke sin forståelse av naturen og miljøet.

Les mer om kobling til læreplanene

Hva kreves

Opplegget er helt gratis. Det meste som trengs ligger her på sidene, men bestemmelsesnøkler for marine arter må skolen bistå med selv. I og med at dette er et fysisk feltkurs vil det kreve transport og mat som skolen må dekke selv, mens alt til selve undervisningen, også lærerveiledninger, skjemaer etc. er ferdig utarbeidet. Feltutstyr kan benyttes, men er egentlig ikke noe krav, øvelsene krever ikke det.

Hvem står bak?

Undervisningsopplegget et samarbeid mellom landets regionale vitensentrene og Havforskningsinstituttet. Opplegget koordineres av INSPIRIA science center i Sarpsborg i samarbeid med Vitensenteret Sørlandet og er også utviklet  sammen med VilVite i Bergen og Nordnorsk vitensenter.

Opplegget er testet og prøvd ut på en rekke skoler og vil evalueres løpende. Tips og innspill kan meldes til: dfh@inspiria.no

Oversiktsbilde av fjæra ved kysten

Om dugnad for havet

Dugnad for havet er Havforskningsinstituttets, HI, nye satsing på folkeforskning. Alle kan delta via dugnadforhavet.no og registrere sine funn og få tilbakemeldinger fra forskere.

Funnene blir lagret i en nasjonal database og alle kan se det som registreres. Både vanlige arter, nye fremmede arter grunnet varmere vann eller søppel kan registreres. Noen arter er HI mer interessert i enn andre. Sjekk ut dugnadforhavet.no for mer info og prøv deg som folkeforsker.

Rødalge

Rødalge (Foto: Havforskningsinstituttet / Espen Bierud)